Om internetannonsering

Det är flexibelt och enkelt att köpa annonser på Hamnen.se. Med utgångspunkt från budget, köper man önskat antal annonsvisningar på en utvald placering över en specifik tid.

Annonsvisningar
När en besökare går in på en sida så laddas sidan med nya annonser, vilket genererar annonsvisningar. Klickar besökaren sig vidare till en ny sajt inom ramverket, laddas nya annonsvisningar på den sidan. Annonsvisningar kallas impressions eller exponeringar.

Kostnad annonsvisningar
Annonsvisningars pris baseras på vad det kostar att köpa 1 000 annonsvisningar. Priset kallas CPM, Cost Per Mille. Priserna varierar från sajt till sajt, men den generella regeln är att ju mer nischad en sajt är desto högre blir priset. Sedan beror priset även på var på sidan annonsen är placerad och hur stor den är. Exempelvis kostar annonsen högst upp på Hamnen.se's startsida CPM 200, medan annonsen Högerspalt kostar CPM 100.

Kampanjutfall
Efter kampanjen erbjuds en rapport som visar antal exponeringar (annonsvisningar) och antal klick som annonsen har fått. Delar man antalet exponeringar med antalet klick, får man fram ett procenttal som kallas klickfrekvens (click rate). Detta resultat kan sedan jämföras med snittet för just den placeringen eller tidigare kampanjer.

Är antal klick allt?
Värdet av en kampanjen handlar inte enbart om antal klick. Många har observerat annonsen och uppfattat budskapet utan att ha klickat, på samma sätt som man observerar en annons i en tidning även om man inte ringer annonsören. Hamnen.se åtar sig att leverera köpt antal exponeringar under bokad tidsperiod.

Hur mycket ska man köpa för att få effekt?
Det varierar beroende på hur känd en produkt/tjänst är. En tumregel är att köpa så många exponeringar att det motsvarar ca 18-22 % av den genomsnittliga dagstrafiken/annonsvisningarna. Den här fördelningen benämns SoV, t ex 22 % SoV (Share of Voice = andel av de totala annonsvisningarna).

Annonsstorlek
Storleken på internetannonser anges i pixlar, px. Vår översta annons på Hamnen.se startsida kallas Panorama och har måtten 980 x 120 px.

Vikt
Om annonsen är för tung innebär det långsam laddning. Hamnen.se har en maxvikt på 80 kb.

Filtyper
Man kan tillverka annonserna i olika filtyper. De filtyper som vi accepterar på Hamnen.se är GIF, JPG, PNG, Javascript och HTML5. Vi godkänner inte längre annonser gjorda i Flash, då de flesta mobila enheter oftast saknar stöd för Adobe Flash och flera browsers, däribland Safari och Firefox, inte längre accepterar eller inom kort inte kommer att visa Flash. För att få samma effekter som Flash rekommenderar vi att man använder HTML5.

 

Om du undrar över något, kontakta oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller ring 08-667 38 00.

Hamnen Play/ Tipsar

 

hamnenplay dump

Mest läst

mestlast dump

 

Bloggar/senaste

Bloggar senaste

 

Senaste nytt

Senaste nytt